Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Изложбе

 

Стална изложба
Народна култура Срба у XIX и XX веку

 

Аутори изложбе:

др Братислава Владић-Крстић

Јасна Бјеладиновић-Јергић

Зоран Родић

Велибор Стојаковић

Ликовна поставка изложбе:

Бранка Боројевић Џокић

 

Повремене изложбе
Конзервација
Чувамо за будућност

Изложба Одељења за конзервацију и рестаурацију Етнографског музеја у Београду поводом 60 година рада

 

Отварање изложбе је 20. септембра 2017. у 13 сати.

 

У Етнографском музеју у Београду је 1957. године званично формирано Одељење за конзервацију с радионицама за дрво, текстил, метал и хемијском лабораторијом. Путем фотографија из документације Етнографског музеја посетиоци ће имати прилику да  прате развој конзерваторских радионица, као и озбиљан рад на систематизацији и уређењу збирки који се одвијао у сарадњи с кустосима. У оквиру матичне функције Музеја, представљена је и дугогодишња сарадња с манастиром Хиландар, регионалним музејима и сродним институцијама. Одабиром 10 предмета од различитих материјала из збирки Музеја, конзерватори су приказали истраживачки рад и сложене поступке конзервације и рестаурације.

 

Фотографије са отварања:

Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

 

Абориџини из западне Аустралије
(10 – 14. октобра 2017)

Абориџини из западне Аустралије насељавају пустињске пределе хиљадама година. Крајем 19. и почетком 20. века, ширење рударства у западној Аустралији довело је до открића пута којим би стока могла да се помери из Кимберлија до пијаца на југу. Овај пут, као и 54 бунара која су ископана дуж њега, постали су познати као ,,Канинг сточни пут“. Сличне сточне стазе су направљене широм Аустралије по абориџинској земљи. Ово је прича о једној од тих стаза, испричана из перспективе Абориџина, по чијој земљи је стаза пролазила. Ово је и прича о контакту са Европљанима, о сукобу и опстанку, о егзодусу и повратку. пре свега ово је прича о породици, култури и земљи.

Канинг сточни пут се проотеже дужином од 1800 km, од Вилуна (Wiluna) до Халс Крек (Halls Creek) у западној Аустралији и прелази преко традиционалне земље многих уметника који излажу на овој изложби. Данас ови уметници стварају у заједничким уметничким центрима и удружењима која се налазе на местима где они живе.

 

Изложба је организована у сарадњи са амбасадом Аустралије у Београду.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×