Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Изложбе

 

Стална изложба
Народна култура Срба у XIX и XX веку

 

Аутори изложбе:

др Братислава Владић-Крстић

Јасна Бјеладиновић-Јергић

Зоран Родић

Велибор Стојаковић

Ликовна поставка изложбе:

Бранка Боројевић Џокић

 

Повремене изложбе

 

ТО СМО МИ – НАРОДНА ЗАНИМАЊА У СРБИЈИ (НАЗРНИ ПА СЕ ВРНИ)

У четвртак 20. септембра 2018. у 20 сати, поводом Дана Етнографског музеја, биће додељена Награда Боривоје Дробњаковић за животно дело и отворена изложбa То смо ми – народна занимања у Србији, (Назрни па се врни аутора: Душице Живковић, Милоша Матића, Марка Стојановића и Јелене Тешић.

 

О ЖИВОТИЊАМА И ЉУДИМА

Изложба О животињама и људима Етнографског музеја у Загребу биће отворена у четвртак 4. октобра у 18 сати, у Етнографском музеју у Београду.

Изложба приказује однос људи и животиња у различитим аспектима током историје и указује на етичке, еколошке и социјалне последице  садашњих облика суживота на Земљи.

Због сложености и бројности интеракција људи и животиња, изложба је подељена у неколико целина (експлоатација животиња, митско-религијски контекст и значење неких животиња у народним веровањима и обичајима, симболичко значење животиња у хрватском ликовном фолклору, кућни љубимци, етички аспекти односа људи и животиња). У оквиру сваке целине истражују се одређени аспекти одабране теме представљење грађом из Етнографског музеја у Загребу.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×