Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

О санацији Манакове куће

У петак, 4. марта 2016. Манакову кућу су посетили Александра Фулгоси, помоћник министра за заштиту културног наслеђа, директор Етнографског музеја у Београду Мирјана Менковић, кустос Манакове куће Јелена Туцаковић, фотограф Етнографског музеја Ивана Масниковић и архитекта Јасминка Протић из Јап студија. Циљ посете је био да се Министраство за културу и информисање додатно информише о даљем току радова на Манаковој кући. Кроз објекат је водила архитекта Јасминка Протић објашњавајући досадашњи ток радова и будуће послове на санацији Манакове куће.

 

До краја године планирана је санација Манакове куће и амбијентално уређење.

Jасна Бјеладиновић Каталог Сталне изложбе етнографске спомен збирке Христифора Црниловића

Драгана Стојковић О Манаковој кући

[Gallery not found]

У току су радови на реконструкцији Манакове куће.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×