Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

О санацији Манакове куће

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ОБНОВЉЕНЕ МАНАКОВЕ КУЋЕ у којој је представљена Етнографска спомен збирка Христофора Црниловића одржано је у четвртак, 12. мај, 2016. у 12 сати.

Обновљену Манакову кућу отвориo je Иван Тасовац, министар културе и информисања Републике Србије

 Поздравну реч упутила је др Мирјана Менковић, директор Етнографског музеја у Београду.

 Обнова овог здања односи се на:

1. Архитектура објекта и Збирка

 Један од најстаријих објеката старобалканске архитектуре у Србији из прве половине 19. века, Манаова кућа, комплетно санирана, ревитализована и с новим, уређеним амбијенталним окружењем, после пуних пет деценија од последњег конзерваторког третмана, биће отворена за публику као један од централних догађаја Манифестације Музеји Србије – Од 10 до 10 у2016. години.  У Манаковој кући, која се налази у склопу Етнографског музеја у Београду од отварања 1968. године, смештена је највећа етнографска  спомен збирка у Србији.

По садржају, Етнографска спомен-збирка Христифора Црниловића заправо представља својеврстан музеј. Осим 2 600предмета велике културне вредностиЗбирка обухвата и 1 617 негатив-плоча објеката снимљених на терену и из збирке, више од 22 000 листова рукописне грађе забележене на терену и из литературе, као и приручну библиотеку са више од 700 књига и часописа.Све то сабрао је предано, зналачки, уз велике тешкоће и самоодрицање, истраживач и патриота Христифор Црниловић, с циљем не само да сакупља и чува разноврсне творевине народне културе већ и да сагледа и открије њихово порекло, значење, улогу и развој са етнолошког становишта. То се, пре свега, односи на сеоске и градске ношње и накит, а у мањој мери и на друге колекције у Збирци (покућство, делови дрворезбарених ентеријера, ћилими, алати појединих заната, прибори за пушење, писање, чешљање, предење, бојење, ткање, затим оружје, коњска опрема, предмети уз обичаје, музички инструменти, црквени предмети и др.). Изузевнумизматике, археолошког материјала, старословенскогоружја и средњевековног накита, већина материјала пореклом је из 19. и20. века, а потиче из Србије и Македоније, и, у мањем броју, из других балканских крајева и Грчке.

2. Стална изложбена поставка у Манаковој кући

Поптуно обновљена, конзервирана стална изложба Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века, аутора Јасне Бјеладиновић Јергић, биће свечано представљена публици. Служба конзервације Етнографског музеја обрадила је преко 500 стотина појединачних предмета. Унапређена изложба о раду Х. Црниловићу, нови мултимедијални изложбени садржаји, саставни су део ове изузетне изложбене поставке која  приказује основне елементе Црниловићевог етнографског истраживачког рада на терену оствареног у периоду између два светска рата.

3. Пратећа изложба у склопу отварања Манакове куће

Језик  као запис културе

По први пут, посебна пажња посвећена је представљању рукописне заоставшинеХристифора Црниловића која спада у ред највреднијих дијалектолошких записа о језику и култури у Србији, али и на ширем простору Балкана с почетка 20. века. Недовољно истражен корпус рукописних записа Христифора Црниловића са преко 22000 листића повод је да стручни тим Етнографског музејајезик као запис културе, стави у фокус интересовања шире публике. Публици ће бити представљен део оригиналне рукописне заоставштине, али и један изузетан одевни предмет с простора југоисточне и источне Србије на који је Црниловић посебно указао – мановил, врста непросечене хаљине без рукава – и кроз мултимедијалну презентацију указати на важност језичких записа, ширење термина кроз простор, промене у одевном предмету које ти записи региструју и да кроз дијалектолошке ареале можемо заправо посматрати и истраживати културне контактне ареале.Језик се тако очитава као запис културе.

            Такође, други део изложбеног простора у приземљу биће искоришћен за још једно визуелно представљање културе, а то је презентација филма о Христифору Црниловићу ПУСТООД аутора Небојше Илића Илкета, који је освојио бројна признања на домаћим и међународним фестивалима кратког и документарног филма.

Шта све подразумева реконструкција и заштита, као и промоција нових програма у Манаковој кући 2016. године?

4. Изведени радови

Наводимо неке од већих радова. Инсталације: изведене су у потпуности нове инсталацијејаке и слабе струје. Објекат је опремљен савременим системом заштите од пожара, уведен је видео надзор, систем јавног разгласа, као и нова расвета; постављена је нова хидрантска мрежа, која сада  у потпуности испуњава услове заштите од пожара. Замењен је и дотрајали развод санитарне мреже са свим уградним елементима и др.

Архитектонско грађевински радови – ентеријер: обијен је потклобучени малтер са свих зидова, који су били погођени влагом; очишћени су зидови од камених блокова и импрегнирани средством за импрегнацију камена; извршена је обрада свих унутрашњих зидова; постојећи подови обложени дрветом су машински очишћени и третирани заштитним премазима, а тамо где је било потребно и пројектом предвиђено, уграђен је нов бродски под, третиран на исти начин као постојећи; подови обложени циглом су такође машински очишћени и на њих је нанет заштитни премаз против хабања; столарија унутар објекта је делом рестаурирана, а делом је израђена и уграђена нова, по узору на постојећу; извршена је рестаурација изложбених витрина;сви елементи дрвене кровне конструкције су прегледани и заштићени средством за импрегнацију дрвета и др.Екстеријер: извршена је комплетна санација фасаде објекта и санација потпорних зидова у дворишту; извршена је рестаурација фасадне столарије и прозорских решетки;сва стакла на спољашњим крилима врата и прозора су замењена новим, израђени су нови дрвени капци по узору на постојеће;чишћење, фуговање и заштита калдрме у дворишту; постављено спољашње осветљење и др.

ИЗВРШЕНА ЈЕ ЗАШТИТА НЕПОКРЕТНОГ КУЛТУРНОГ ДОБРА, ОТКЛОЊЕНИ СУ СВИ НЕДОСТАЦИ ЗБОГ КОЈИХ КОРИШЋЕЊЕ ОБЈЕКТА НИЈЕ БИЛО БЕЗБЕДНО И СИГУРНОСТ ОБЈЕКТА ЈЕ ПОДИГНУТА НА ЗНАТНО ВИШИ  НИВО.

5. Организација простора и амбијентално уређење

Кључно је да је главни улаз у Манакову кућу, ширином тротоара и главног горњег улаза, проширен за више од 2 метра, да је урађена нова подлога и да су предњи део куће и 3 паркинг-места испред сада један део амбијенталног зеленог уређења, који  се пружа и дуж ограде у постојећем дворишту.

Приземље Манакове куће (без изложбеног простора и простора продавнице) –постала је  модерно опремљена кухиња/РАДИОНИЦА, која је погодна за промоције и презентације, а целом дужином зида је изведен и мали приручни депо у коме се складишти оно што је потребно за радионице које ће се и даље одржавати. Основна идеја је била да се максимално ослободе све комуникационе линије, у мери у којој се то може и сме, а што до сада није био случај.

6. Стручни програми и унапређење рада Манакове куће

 

            Манакова кућа више од две деценије спроводи едукативне радионице посвећене очувању старих техника и заната.

 

            Нови фокус програма усмерен је ка томе да Манакова кућа постане активно стециште размене знања, умећа, искуства, свега што јесте жива традиција и нематеријално културно наслеђе у Србији, а што је у најтешњој вези с радом Центра за НКН Србије Етнографског музеја и националним регистром нематеријалног културног наслеђа. С тим у вези, савремена музејска продавница понудиће нове производе који до сада нису били саставни део музејске понуде, производе који ће бити повезани и с новим едукативним и промотивним програмима које ће Манакова кућа нудити. Манакова кућа је замишљена као место за ексклузивне презентације које ће подразумевати дегустацију и продају домаћих традиционалних производа, али са стручно потврђеним производним садржајем и квалитетом. За почетак, 10-15 одабраних производа садржи личне карте о мапи НКН, занатских центара, занатлија и произвођача у Србији. Идеја је да направимо специјалнизовану музејску продавницу која најширој публици приближава традиционалну производњу у Србији и која озбиљним малим произвођачима нуди могућност да праве врхунске дегустације за клијенте из региона, али и целог света. Циљ је успоставити сарадњу с једним бројем производних и занатских центара који ће се развијати, популарисати и унапређивати од  2016. године и кроз презентацију у Манаковој кући.

 

У петак, 4. марта 2016. Манакову кућу су посетили Александра Фулгоси, помоћник министра за заштиту културног наслеђа, директор Етнографског музеја у Београду Мирјана Менковић, кустос Манакове куће Јелена Туцаковић, фотограф Етнографског музеја Ивана Масниковић и архитекта Јасминка Протић из Јап студија. Циљ посете је био да се Министраство за културу и информисање додатно информише о даљем току радова на Манаковој кући. Кроз објекат је водила архитекта Јасминка Протић објашњавајући досадашњи ток радова и будуће послове на санацији Манакове куће.

3          2

 

Конференција за медије поводом санације и амбијенталног уређења Манакове куће одржана 18. марта 2015.

Санација и уређење Манакове куће, као и амбијента око тог здања почеће почетком јуна, а за те радове је од Министарства културе одобрено 33 милиона динара, речено је на данашњој конференцији за новинаре у тој кући. До краја године у том здању биће урађено осветљење, унутрашње и спољно, као и сређени противпожарни аларми, а према пројекту је планирано и да се неке од просторија пренамене због унапређења функционалности. По речима архитекте из ЈАП студија Јасминке Протић биће саниране електричне инсталације, као и проблеми са влагом, односно све што је лоше биће сређено. Она је напоменула и да је фасада прилично оштећена и унакажена графитима, али да ће користити материјале са којих се графити лако скидају. Протић је истакла да све радове изводе у сагласности са Заводом за заштиту споменика града Београда, али и да је амбијентално уређење веома важно пошто се зграда налази у атрактивном и урбаном делу града и када га уреде моћи ће да се користи током летњих месеци за различите програме. „Амбијентално уређење је веома важно пошто ће кућу подићи на ниво који јој припада“, напоменула је она. Циљ пројекта је да се, како Манакова кућа, тако и дворишта која се налазе око ње уреде тако да то постане својеврсна оаза у тренутно најпопуларнијем крају града Савамали. В.д. директора Етнографског музеја Мирјана Менковић истакла је да ће до краја маја прикупити све дозволе које су им потребне, а да се надају да ће до краја априла расписати главни тендер. Она је напоменула и да ће до отварања радити и на осавремењавању поставке и уопште приступу у односу на програме које ће организовати како би привукли већи број посетилаца. Такође, биће отворена и прва музејска продавница у којој ће бити промовисана нематеријална културна баштина и стари занати. Манакова кућа је издвојено одељење Етнографског музеја у Београду и представља музеј у малом.У градитељском погледу она је споменик од велике културне вредности, један од ретких преосталих примера балканске градске куће у Београду из 1830. године, са источњачкооријенталним карактеристикама. На спрату Манакове куће представљена је стална изложба под називом „Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20 века“, са репрезентативним предметима из Легата Христифора Црниловића Етнографске спомен збирке Христифора Црниловића. Основне архитектонске одлике Манакове куће су кровни покривач од ћерамиде и препуштене стрехе, дрвена бондручна конструкција испуњена ћерпичом, истурени доксати и тремови са типичном функционалношћу становања на спрату и дућанима и магазама у приземљу. С обзиром да је подигнута на стрмом терену Манакова кућа има више нивоа, подрум, приземље и спрат. Најнижи делови били су магацини, приземље за привредне делатности, на спрату собе за спавање и гостинске одаје.

(Објава http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=117264)

Manakova kuća 2011

Манакова кућа

Виртуелни обилазак Манакове куће: http://galerijeimuzeji.com/vr/etnografskimuzej/manakovakuca/vrtour.html
Од 1. јула 2015. Стална поставка Манакове куће Народне ношње и накит централнобалканског подручја из XIX и првих деценија ХХ века  је привремено затворена због реконструкције,  остали простори ће и даље бити доступни јавности.

Снимак са конференције за медије: 

У току су радови на санацији Манакове куће.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×