Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Донатори

Донације предмета

Етнографски музеј у Београду развија све облике музеолошког и истраживачког рада који обухватају прикупљање предмета и њихово разврставање у музејске збирке, истраживање и документовање података с терена, научно-истраживачки рад и публиковање стручних и научних текстова, конзерваторско-рестаураторску обраду и заштиту предмета, просветно-педагошки рад и припремање изложби и других програма за јавност.

Уколико желите, можете постати дародавац Етнографског музеја тако што ћете даровати музеј предметом који је део ваше својине.

За више информација контактирајте кустоса Машу Перуничић, секретара Комисије за поклоне и откупе, путем мејла masa.perunicic@etnografskimuzej.rs или на телефон 062 604 838.

Молимо Вас, да не доносите предмете у музеј уколико се претходно о томе нисте договорили са секретаром Комисије и заказали сусрет за кустосом.

Кустоси, руковаоци збирки у коју би се предмет могао уврстити, доносе одлуку о уласку предмета у инвентар музеја у зависности од структуре и попуњености збирке као и смештајног капацитета којим музеј располаже.

Молимо Вас да се не увредите ако одбијемо Вашу понуду. Увек ћемо Вам изнети разлоге због којих нисмо у могућности да прихватимо понуђени предмет.

Уколико је Ваш поклон прихваћен, предмет који сте даровали постаје део збирки Етнографског музеја, док ћете Ви бити уписани у инвентарне књиге Етнографског музеја као дародавац.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×