Етнографски музеј Београд

Loading Events

« All Events

Старинска ткања и заборављени преплетаји

18. јануара @ 12:00 - 21. маја @ 17:00

Изложба Музеја Војводине из Новог Сада

Аутор изложбе је Братислава Идвореан Стефановић, музејски саветник и добитник Валтровићеве награде за животно дело коју додељује Музејско друштво Србије.

Изложбу је отворила Марина Цветковић, музејсаки саветник, која је истакла значај изложбе Музеја Војводине за разумевање и познавање традиционалних техника ткања свих етничких заједница у Војводини, као елемента нематеријалне баштине на нашим просторима. Посетиоци изложбе упознаће се са различитим техникама преплитања тканих текстилија као и њиховом употребом у свакодневном животу.

Отварању изложбе је присуствовала и делегација Музеја Републике Српске чија изложба Змијањски вез је претходно гостовала у Етнографском музеју. Делегацију је предводио в.д. директора Владимир Ђукановић. У поздравном говору др Мирјане Менковић, директора Етнографског музеја, је истакнут значај сарадње између ова три музеја, која ће се реализовати кроз размену изложби и сарадњу стручњака.  У име Музеја Војводине в.д. директор, др Драго Његован је истакао потребу да се овогодишња музејска манифестација „Музеји Србије – 10 дана од 10 до 10“ са темом Музеј у гостима прошири на све музејске установе. Владимир Ђукановић се захвалио Етнографском музеју и Музеју Војводине на досадашњој сарадњи са Музејем Репубилке Српске и уручио пригодне поклоне директорима ових установа поводом 25 година постојања Републике Српске.

Отварању изложбе је присуствовала и Славка Милосављевић, председница Удружења музејских радника Републике Српске, тако да је покренуто и питање сарадње између овог музејског удружења и Музејског друштва Србије, као и госп. Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Details

Start:
18. јануара @ 12:00
End:
21. маја @ 17:00

Venue

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,

Претражите сајт

×