Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ФИЛМСКИ И ВИДЕО ЗАПИСИ


Сцена из филма ,,Вилино коло“

Збирка је формирана 1992. године и везује се за оснивање Фестивала етнолошког филма чији је организатор Етнографски музеј. Садржи етнолошке филмове, записе, теренску грађу и музејска догађања. Један број записа је на целулоидној филмској траци од 16 и 35 мм, а већина је на ВХС и СП Бета касетама.   Осим продукције Етнографског музеја, филмови и видео записи потичу и из филмских и телевизијских студија из Србије, Југославије, као и из европских центара (Македонија, Словенија, Бугарска, Румунија, Грчка, Француска, Данска, Шведска и др.). Неки од записа су поклон након одржаног Фестивала, а до неких се дошло откупом Први етнолошки филмски запис, чија се копије чува у овој збирци, начинио је Петар Ж. Петровић, кустос Музеја, тридесетих година ХХ века, снимајући свадбене обичаје у Тополи и Галичнику.
Тематски, филмови су углавном посвећени обичајима и духовној култури, а нешто мање материјалној и социјалној.

Руковалац збирке:

Саша Срећковић, музејски саветник,  sasa.sreckovic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×