Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ЗБИРКА НАРОДНИХ ИГАРA

Игре из Шумадије

Збирка народних игара, је новоформирана збирка Етнографског музеја и бави се сакупљањем, заштитом и представљањем народних игара које својим садржајем припадају нематеријалним културним добарима. До сада је прикупљено преко 1200 видео записа народних игара, са простора бивше Југославије и шире Балкана. Садржи записе и описе народних игара прикупљене на терену, видео записе игара снимљене на свадбама, крштењима, прославама, вашарима. Збирка садржи и велики број видео записа играчких елемената пренешених на сцену у виду сплетова игара и кореографија. Представљени су и наши истакнути ансамбли за неговање и очување играчке традиције и кореографи који су те игре приредили за сцену. Осим грубе поделе на етнографске области које игре представљају и којима припадају, других подела за сада нема, нпр. сеоске, градске, нема (глува) кола и сл. Збирка народних игара у наредном периоду има за циљ да прикупи и музеолошки обради што већи број игара српског народа са свих простора где су живели у време када су народне игре и настајале, као игре осталих народа и народности који се вековима живели у додиру са српским народом.

Руковалац збирке:

Мирослав Митровић, виши кустос miroslav.mitrovic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×