Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ГРАДСКА НОШЊА

Јелек
Инв. бр. 1491
Метохија, Призрен

Од зеленог сомота – ,,кадифе”. На предњим полама и леђима извезен је златним ширитом и гајтанима од златне и сребрне срме. Свуд наоколо је опточен гајтанима срме. На предњим полама пришивено по 12 пуцади од срме, украшени са црвеним перлама – мерџанима. Предњи део – пешеви укројени су високо уз врат. Носиле су га девојке и удате жене.

 

Руковалац збирке:

Јелена Савић, виши кустос, jelena.savic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×