Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ПОСУЂЕ

Ибрик за кафу
Инв.бр. 13092
Централна Босна, Сарајево

 

Од месинга, облика ибрика за воду, само што овај нема издужен сисак, већ краћи троугластог облика. Поклопац је купастог облика који се завршава полумесецом и звездом. Држак је са стране извијен и обликом подсећа на знак питања. Служио је за кафу.

 

Руковалац збирке:

Ирена Гвозденовић, виши кустос irena.gvozdenovic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×