Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ЛОВ И РИБОЛОВ

Спе
Инв.бр. 11492
Клокочевац, Доњи Милановац, Источна Србија

Употребљаване у традиционалним друштвеним заједницама припадника православне конфесије, српског етницитета, влашке и ромске етничке групе.

Израђено у домаћој радиности од липове коре и врбовог прућа, учвршћено обичним, или „канапом“ од винове лозе. Обликовано као чамац и употребљавано на мањим рекама и потоцима, на тај начин што решеткасто дно од прућа омогућава да вода несметано пролази, док бокови од коре задржавају уловљену рибу.

Отвор на риболовној алатки поставља се према току реке и потом рукама преврће камење и мути вода, како би узнемирена риба ушла у спе.  Превасходно су спе употребљавале жене током зимских месеци, за време Божићњег поста.

 

Руковалац збирке:

др Марко Стојановић, музејски саветник,  marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×