Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Рукавице
Инв.бр. 1905
Централна Босна, Брда

 

Плетене на пет игала од домаће вуне у разним бојама, са једним прстом (палцем). Почињу се од прстију. Састоје се из два дела: шаке и горњишта (део изнад шаке). Шака је од црне вуне са уплитаним шарама тзв. ,,коцке” жуте и црвене боје. Шаре се међусобно смењују и дају уздужне пруге. Горњи део је плетен од разнобојне вуне (црне, ,,беложуте”, ,,турунџи”- наранџасте, ,,розне” и ,,мавене” – модре) у попречне пруге које се по бојама смењују. Завршавају се ,,порубом” (у виду гајтана) плетеним једном иглом од вуне (зелене, жуте и црвене). На спољној страни пришивена је вунена узица (,,косица”) плетена руком (,,учетворо”) од четири жице од вуне (наранџасте и црвене боје).

 

Руковалац збирке:

др Татјана Микулић, виши кустос, tatjana.mikulic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×