Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Женска капа
Инв.бр. 44219
Полимље и Потарје, Беране

Женско оглавље састављено из три дела:

1. Капа од црвеног сукна, куполастог облика, сашивена из више делова. На темену учвршћена трокрака перјаница од дрвета омотана разнобојном вуном, украшена ,,бисером” – кићанкама и пауновим перјем. Капа украшена ниском белих стаклених перлица са металним дугмићима зашивених у облику плетенице и мањом месинганом плочицом.

2. ,,Плоча” – метални украс нашивен на чело капе, кружног облика, украшена зракасто распоређеним улошцима од црвених каменчића и пулија а у доњем делу привјесцима од ланчића и танког перфорираног лима.

3. Марама бела ланена, квадратног облика, зашивена на темену капа иза перјанице, украшена целом површином везом разнобојном свилом (црвеном, плавом, жуто-зеленом) и срмом у облику геометризованих вегетабилних орнамената (цветови) и у доњем углу кићанкама од свиле и перлица.Чинила део свечане ношње.

 

Руковалац збирке:

др Мирјана Менковић, музејски саветник mirjana.menkovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×