Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ СРБИЈЕ – КОСОВО И МЕТОХИЈА

Зубун, ћурдија
Инв.бр. 672
Косово и Метохија, Скуланово, Липљан

Израђен од белог сукна, без рукава, дужине до испод колена, спреда отворен целом дужином. Сукно ткано у четири нити и ваљано. Занатска израда. Састављен је од три поле и једног звонастог клина убаченог бочно с обе стране. Испод пазуха изведен и поплет од црног вуненог гајтана испод кога је клин ухваћен на два места, тако да изгледа као да постоје два клина. Украшен апликацијама од чоје, гајтанима и везом од свиле разних боја, златном жицом и црвеном вуном. Орнамент геометријски и стилизовани цветни. Вез пуни и ланчани.

Димензије: дужина 95 cm, обим доње ивице није забележен.

Израђен у другој половини XIX века.

Део женске одеће сеоског српског становништва православне вере из Скуланово код Липљана, централно Косово, Косово и Метохија, Република Србија.

Ношен у свечаним приликама.

Колекција Христифора Црниловића, М 7-4.

 

Руковалац збирке:

др Мирјана Менковић, музејски саветник, mirjana.menkovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×