Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ СЛОВЕНИЈЕ

Зубун, зубунац
Инв.бр. 42038
Словенија, Бела Крајина

Од црног сукна, без рукава, дужине до испод колена, отворен спреда целом дужином, кројен од једне поле пресавијене на раменима и проширен бочним клиновима од струка наниже. Украшен дуж свих рубова и по клиновима апликацијама златног и сребрног ширита и гајтана, зеленог вуненог гајтана, тракама и комадићима црвене, зелене и модре чоје сложене у шире траке и везене разнобојним свиленим концем (белим, жутим, смеђим, зеленим, плавим). Орнаментика геометријска: цик-цак, троуглови сложени у квадрате. Ношен је као део свечане ношње.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×