Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ СРБИЈЕ – ВОЈВОДИНА

Капа златара
Инв. бр.14218
Банат, Ново Милошево

Од црвене свиле. Средњи део у облику елипсе, а бочни делови полукружни са равном ивицом нашивеном за теме капе. Около отвора је срмени вез у виду таласасте линије. На задњем делу капе су две дугачке траке (дуж. 60 cm) које покривају врат и падају низ леђа до испод појаса и две мање (дуж. 16 cm) везане у облику машне. Основу капе чини картон са платном. Постављена је црвеном куповном материјом. Извезена је пуњеним везом од жуте срме. Мотиви су вегетабилни. У овалном делу капе, у главном мотиву су нанизани од ситних белих перли са плавим каменчићем ,,дијамантом” около којих су цветови и лишће везени срмом и шљокицама. Траке су оивичене кратким срменим ресама. Капа је празнична. Носила је млада.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×