Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ОПРЕМА РАТНИКА И ОРУЖЈЕ

Фишеклија
Инв.бр. 13594
Хрватска, Имотски

Од филиграна, плеха, месинга и свиле. Четвртастог облика. Основа предмета урађена од плеха која је после пресвучена филигранским украсима: мрежицама, розетама, ромбовима и гранулама. Централна розета је украшена и црвеним лоптастим каменом. У доњем делу као висуљци висе три кићанке, направљене од месинга и свиле. Служила за држање фишека са барутом.

Руковалац збирке:

Јосиф Вацић, кустос,

 

josif.vacic@etnografskimuzej.rs     

 

 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×