Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ПРЕДМЕТИ УЗ ОБИЧАЈЕ

Маска (лејка, коруба)
Инв.бр. 07854
Јабланица

Направљена је од издубљене тикве браон боје са роговима од жутог плеха који су по ивици изрезани. Нос је од краја тикве, а зуби су од пасуља. Ове маске носе коледари који се зову ,,оале” и иду од Светог Игњата (20.12.) до Божића.

 

Руковалац збирке:

Mилица Обрадовић, кустос, milica.obradovic@etnografski muzej .rs 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×