Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

САОБРАЋАЈ, ТРАНСПОРТ И ПРЕНОС ДОБАРА

Бисаге предње
Инв.бр. 17034
Љубање, Ужице, Западна Србија

Употребљаване у традиционалним друштвеним заједницама припадника православне конфесије и српског етницитета.

Занатски израђено од говеђе коже, бубрежастог облика, спојене по полеђини и са поклопцима на предњој страни. За седло су причвршћиване каишем, који пролази кроз пређице на полеђини, а  на самар постављане на предњу крстину.

Предње бисаге су употребљавале превасходно кириџије  током путовања, и у њих су паковане ситне, вредни предмети и прибор.

 

Руковалац збирке:

др Марко Стојановић, музејски саветник, marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×