Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

СПРАВЕ И ПОМАГАЛА ЗА ИЗРАДУ И ПРЕРАДУ ТЕКСТИЛНИХ ВЛАКАНА

Преслица
Инв.бр 17555
Орешац, Књажевац, 1905. година

Преслица израђена од буковог дрвета, лопатастог типа. У плитком рељефу  изведени су антропоморфни, вегетабилни и зооморфни мотиви. У доњем делу су два крупна листа изнад којих су изрезбарени петао, мачка, лисица и коза. У горњем делу је представа војника за топом а у самом врху је отворена књига са нечитко исписаним именима. На зглобу што везује лопату са дршком изрезбарена су два крста.

 

Руковалац збирке:

Наташа Младеновић-Рибић, МА,  кустос, mnatasa.mladenovic.ribic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×