Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ВЕЗ И ЧИПКА

Примерак веза
Инв.бр.22114
Околина Ниша

Примерак веза из околине Ниша (инв.бр.22114) осим што се одликује богатим везом који је изведен вуном у више боја и позлаћеном жицом и што највероватније потиче из прве половине 19. века, значајан је и по томе што је припадао приватној колекцији накита, одеће и везова Надежде Петровић, познате српске сликарке (1837-1915). Предмет је део женске кошуље, њен доњи руб. Орнаменти су стилизовани биљни и геометријски постављени у два низа.

 

Руковалац збирке:

Ирена Филеки, МА, музејски саветник, irena.fileki@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×