Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ЗБИРКА ХРИСТИФОРА ЦРНИЛОВИЋА

Розета  са таванице, 19 век

Инв. бр. 581

Македонија

Од липовог дрвета, кружног облика, украшена пластично изведеним биљним орнаментима.

Занатски рад у дрворезу и дуборезу.

Најпознатија  је Мијачка копаница, која  се нарочито развила почетком 19. века у оквиру балканске градске дрвене архитектуре где је налазила примену у украшавању  стамбених ентеријера (таванице, долапи, врата, прозори) коју претходно обрађује други специјалистички занат –  дограмаџијски.

 

Руковалац збирке:

Јелена Туцаковић, МА, кустос, jelena.tucakovic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×