Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ПОКЛОН ЗБИРКА СЕКЕ МИШЕВИЋ МИЈАТОВИЋ

Бардак девојка
ПСМ 515 
Врање

Поклон збирку Секе Мишевић Мијатовић чини преко осам стотина предмета народне уметности Југославије и других земаља света, које је дародавац прикупљао тридесет осам година и 1993. године поклонио збирку на чување Етнографском музеју у Београду. Збирку чине предмети од метала и дрвета, грнчарија, колекција звона, народна ношња и делови ношње. Када је реч о регионалној заступљености, највећи број предмета је са подручја Србије и Босне, а мањи број из Македоније, Хрватске и Словеније. У збирци је заступљена керамика из 30 земаља света, са свих континената осим Аустралије. У највећем броју су заступљени предмети из источноевропских земаља. Највећи број предмета служи за употребу у домаћинсву.

Већина предмета је из ХХ века, а известан број се може датирати и на крај ХIХ века.

 

Руковалац збирке:

Мирјана Крагуљац Илић, МА, кустос,  mirjana.kraguljac-ilic@etnografskimuzej.rs

 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×