Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Брадва и плетисанка

12.12.2017. @ 19:00 - 25.12.2017. @ 17:00

Изложба скулптура Предрага Драговића

 

Ликовни уметник Предраг Драговић паралелно и предано ради, пре свега, у областима сликарства и скулптуре, и при том,  у једном медију и мотиву у стању је да, истовремено, оживи форму, реч, знак, урез, боју, звук, монументалност. На изложби у Етнографском музеју, представља своје најновије вајарске радове у дрвету.

,,Аутор  зооморфне форме (корњаче) износи на основама модернистичке скулптуралне традиције, код које је покрет у делу иманентан ономе који карактерише кретње одабраног предлошка из природе. (…)

На другом полу овог мотивског контрапункта (варијанте гусала) (…) разуђенија дијагонална форма, дисперзивних сила, надградња је симболичком епском упоришту, инструменталном реликту углавном балканских народа, усмереном на преношење расположења, али и казивања и порука у времену, и као таквом незаобилазном у Драговићевој уметности.’’  (из текста Љубице Јелисавац- Катић)

 

Биографија аутора

Предраг Драговић

(1953. Драговића Поље, Колашин, Црна Гора)

Основну школу похађао у Драговића Пољу, гимназију у Колашину и Чајничу. Вишу педагошку школу завршио је у Никшићу. Факултет ликовних уметности, одсек сликарство, у Београду. Члан УЛУС-а постао је 1980. године. Исте године стекао је статус слободног уметника.

Створио тематске целине слика, цртежа и графика: актова, портрета, пејзажа.

Његово стваралаштво се може сврстати и циклусе, којима се повремено поново враћа: Свеци и Себри, Свети Сава, Врхови (планински пејзажи), Костићи, Ликовно читање Горског вијенца, портрети српских песника…

Самостално излаже од 1980. Излагао је у градовима бивше Југославије, Француске, Шпаније, Швајцарске, Италије, Бугарске и Грчке.

Детаљи

Почетак:
12.12.2017. @ 19:00
Крај:
25.12.2017. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,
+ Google Map

Претражите сајт

×