Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Циклус предавања

28.05.2015. @ 18:00 - 19:30

на тему Кустос – елитно занимање у српској култури, др Воислав Васић.

Кроз циклус предавања КУСТОС – ЕЛИТНО ЗАНИМАЊЕ У СРПСКОЈ КУЛТУРИ В. Васић ће покушати да осветли професију кустоса са свих страна, а нарочито њену разноврсност и плуридисциплинарност.

Кустос се посматра као стваралац у култури, као експерт специјалиста у својој области очувања наслеђа и као његов јавни заступник и тумач, промотер, популаризатор и аниматор, али и као слободни интелектуалац активан у друштвеним догађајима и као личност од утицаја на јавност, а притом и као чиновник са радним задацима и обавезом подношења извештаја од јавног значаја.

Али какав је његов ранг у друштвеној хијерархији при променљивим критеријумима вредности?

Богато лично искуство допустиће предавачу да буде аналитичан и критичан, уз наглашавање варијабилности и нијанси у значењима, појавама и процесима. Тема ће бити обрађена динамично, као низ процеса у контексту историјских промена, технолошког развоја и напретка музеолошке праксе. Своје тезе, предавач ће поткрепљивати избором конкретних примера.

Циклус се састоји од четири предавања у складу са четири лица кустоса, односно четири средине у којима он делује и с којима је у дијалогу.

У првом предавању, у четвртак 28. маја, В. Васић се бави почетном средином у којој је предмет или дело настало, у којој се употребљавало, расло, бивало засуто, затрпано или се скривало/чувало пре него што је привукло пажњу кустоса или постало његова брига. Кустос се ту види као истраживач и трагалац с колекционарском страшћу.

Детаљи

Датум:
28.05.2015.
Време:
18:00 - 19:30

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,

Претражите сајт

×