Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Изложба iPad

08.09.2014. @ 20:00 - 12.09.2014. @ 17:00

Аутор: Горан Косановић.

Отварање изложбе је 8. септембра у 20 часова.

Уметник на линији Срца

Горан Косановић је јединствена појава на нашој ликовној сцени, уметник који иза себе има већ две деценије излагачког искуства. Попут многих чувених уметника (Вилијама Блејка или Ван Гога), Косановићу није било потребно класично уметничко образовање да би испољио свој разноврсни таленат. Неоптерећен академским упутствима како настаје ,,право” уметничко дело, као и теоретским смештањем у контекст, који тако често оптерећује савремене уметнике, Косановић разиграним поступком излива из себе искрене емоције, које се пред посматрачем откривају кроз широку лепезу уметничких поступака.

Више од свега, највећа инспирација, за Косановића јесте Љубав, која се младалачки искрено и потпуно неоптерећено у његовом ликовном речнику испољава кроз универзални симбол срца. Срце се на његовим сликама појављује формално – на сликама неба, заставама или инсталацијама, као концепт – у перформансу Линија срца (2014) или кроз колорит – као црвена боја Планете Љубав, коју је Косановић, у улози Космонаута -Донжуана, освојио за своју инспирацију Младену, о чему су ,,извештавали” сви познати магазини од National Geographic-а, преко Life-а, до нашег Забавника и недељника Време (у којем је Косановић дуже време учествовао својом креативношћу, као директор маркетинга). Називи изложби и године у којима су оне настале – Љубав (1999), Град Љубав (2003) или Планета Љубав (2012), као и називи радова попут Ја волим Младену (2010) или  Пролетери, заљубите се (1997), показују стално присуство ове теме у Косановићевом раду. За разлику од многих савремених уметника, Косановић се, попут савременог трубадура, не устеже у показивању безусловне вере у емоцију.

Поред срца, на његовим радовима општеприсутне су романтичне звезде и универзалне спирале. Ови вечни симболи, међутим, појављују се паралелно са мање ,,апстрактним” темама, попут спорта или популарне музике. У најновијем циклусу цртежа, који су изложени на изложби I Pad у Етнографском музеју, нов поглед на свет отворио се кроз дисплеј нове уметникове играчке, iPad-а, која добија статус легитимног средства његовог креативног израза. iPad апликација Paper, била је као створена за Косановићев сензибилитет: једина алатка постаје уметников прст који ,,шара” по интерактивном екрану. Несавршенство потеза, карактертеристично за рад у овом медију, употребљено је као предност, да истакне идеју и теме којима се уметник бави. Настали радови су подељени и изложени као циклуси. Циклус Спорт, на пример, тематизује тениске звезде (Ђоковића, Надала, Ану, Федерера), фудбалске клубове, спортски бренд Адидас, рагби). Посебан циклус, посвећен је Тарковском и сценама из његових култних филмова. Називи других циклуса из овог опуса – Саобраћај, Авио саобраћај, Заставе, Разно, МТВ и Фераријеви возачи+Сена, откривају заправо да је за Косановића цео свет потенцијална инспирација и позив на узбудљиво уметничко путовање.

Љиљана Тадић

Детаљи

Почетак:
08.09.2014. @ 20:00
Крај:
12.09.2014. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,

Претражите сајт

×