Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Издавачка делатност Етнографског музеја у Београду 2008–2017

23.01.2018. @ 10:00 - 04.02.2018. @ 17:00

Аутор: Јелена Пушица

 

Од 23. јануара 2018. у Етнографском музеју у Београду биће отворена изложба посвећена издавачкој делатности музеја.

Издавачка делатност Етнографског музеја у Београду постала је саставни, заправо обавезни, део музејске делатности још давне 1926.  године објављивањем првог броја Гласника Етнографског музеја.  Приређен је каталог издања Етнографског музеја у Београду 2008–2017 и он садржи попис публикација насталих у периоду који су обележиле промене у схватању музејске делатности, етнографске музеологије и заштите културног наслеђа.

У претходној деценији издавачка делатност Музеја била је посебно интензивна и разграната. Њен битан део и даље чини Гласник Етнографског музеја који јасно потцртава етнолошку, антрополошку и музеолошку промену у приступу култури, истовремено задржавајући и све квалитетне конвенционалне музејске приступе. Резултати рада Музеја посебно су видљиви на пољу каталога. Широк дијапазон каталошког садржаја јасно сведочи о разноликости изложбених тема и различитим приступима у тумачењу културе – од класичних етнографских до аналитичких етнолошких и антрополошких. Каталози изложби су постали обимнији и сада читаоцима нуде комплекснија знања и квалитетније и богатије садржаје. Етнографски музеј је у периоду од 2008. до 2017. године видно обогатио едицију посебних издања којом су обухваћене  монографске студије и зборници радова са значајних скупова које је Музеј организовао. Овом едицијом повећана је динамика музеолошке интерпретације културе и културног наслеђа. Осим наведених кључних публикација, међу којима је и каталог Међународног фестивала етнолошког филма, Етнографски музеј је објавио и велики број кратких форми – лифлета, брошура, програма, информатора, плаката, календара итд.

Укупно гледано, издавачка делатност Етнографског музеја у претходних десет година указује на антропологизацију ранијих класичних етнографских приступа култури и културном наслеђу, а објављене публикације нису само носиоци важних информација и знања о етнографском културном наслеђу већ и његов својеврсни трајни чувар.

На крају, али не и мање важно, морамо да истакнемо да је већина публикација Етнографског музеја у Београду доступна и у дигиталном облику на сâмом сајту Музеја и другим посвећеним сајтовима – Антросербиа (anthroserbia.org) и Гуглбукс (books.google.com).

Током трајања изложбе музејска издања ће се продавати по сниженим ценама.

 

 

Детаљи

Почетак:
23.01.2018. @ 10:00
Крај:
04.02.2018. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,
+ Google Map

Претражите сајт

×