Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Јаје воском ишарано-традиционалне технике и алати

04.04.2018. @ 13:00 - 04.05.2018. @ 17:00

Аутор: Милица Обрадовић

 

Етнографски музеј у Београду, као установа која је посвећена очувању етнографског културног наслеђа, још од самог почетка узимао је комплекс ускршњих обичаја и веровања као један од најважнијих аспеката нашег културног наслеђа. О томе сведочи и колекција од преко 1200 ускршњих јаја, у оквиру које је њих око 900 ишарано техником шарања воском.

Специфични значај ускршњих јаја украшених техником шарања воском заснива се на томе што ниједна друга традиционална техника шарања јаја није дала могућност ликовне изражајности као ова. Ускршња јаја ишарана овом техником носе богатсво орнамената и понекад представљају дела народне уметности, која се, посматрана оком етнолога, претварају у ризницу одговора на нека питања о традиционалном животу и прослављању великог хришћанског празника Ускрса. Јаја су шарана воском на различите начине, али један од најзаступљенијих подразумева употребу шараљки којима су извођени орнаменти и осим колекције ускршњих јаја Етнографски музеј чува један број шараљки за јаја које су сакупљене у различитим периодима и крајевима Србије и региона.

Изложба и каталог „Јаје воском ишарано“ приказују не само ускршња јаја и шаралице за восак, већ и нарочиту вештину шарања јаја овом техником, често називаном батик техником, и заправо дају одговоре на питања зашто, од када, како и чиме бојимо и шарамо ускршња јаја.

Изложба ће бити отворена у среду, 4.априла 2018. са почетком у 13 часова. Посетиоци ће моћи да погледају изложбу до 4. маја 2018. године.

 

Детаљи

Почетак:
04.04.2018. @ 13:00
Крај:
04.05.2018. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,
+ Google Map

Претражите сајт

×