Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

ДЕЧЈА НОШЊА

20.12.2011. @ 13:00 - 10.06.2013. @ 17:00

Аутор: Вилма Нишкановић, музејски саветник

Дечја ношња подразумева традиционалну одећу, обућу, покривала за главу, фризуре и украсе које су носила деца свих друштвених слојева становништва у сеоским и градским срединама.
Појам детињства подразумева период од рођења до младалачког доба, углавном до петнаесте године. У традицијском друштву прелаз детета из једног статуса у други обележава се и променом у начину одевања. Бебе се по рођењу повијају у пелене од грубог домаћег платна, па се постепено, у складу са развојем својих физичких и моторних способности, ослобађају чврстог повоја. Први кораци означавају нов статус детета, када оно добија и нову одећу: кошуљу, капу, појас и чарапе. У старијем узрасту начин одевања остаје исти, без суштинске разлике између млађих и старијих, осим што се број предмета умножава. Свакодневно, деца су носила само дугу кошуљу, гаће, прслук, појас и капу, и углавном су ишла босонога. Као и у сеоским, и у градским срединама дечја ношња подражава основне одевне предмете које користе и одрасле особе, с тим што се комплетна ношња одевала само у изузетним, свечаним приликама.
Осим основне функције да заштити тело у различитим климатским условима, дечја ношња је имала и естетску и магијско-обредну улогу – битну функцију одевања – да уочљивим симболима одреди идентитет детета, нарочито у старијој доби. То је омогућавало лако препознавање припадника истих или различитих народа и етничких група, а употреба апотропејона – амајлија имала је за циљ да децу заштити од злих сила.
У збиркама Етнографског музеја депоновани су одевни предмети који су припадали деци од рођења до њиховог адолесцентског доба. Предмети су коришћени на југословенском простору и датирају од краја 19. до 80-их година 20. века.

Детаљи

Почетак:
20.12.2011. @ 13:00
Крај:
10.06.2013. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,
+ Google Map
Telefon:
011/222-333-4

Организатор

Претражите сајт

×