Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Концерт певачке групе Опленац

13.07.2018. @ 20:00 - 21:30

Мушка и женска певачка група „Опленац“ основaна је у априлу 2016. године при фолклорној групи „Опленац“ Аделајд из Аустралије. Групу је основала МА Ана Недељковић-Бранковић, етномузиколог, чија је основна идеја била очување српског језика кроз српско традиционално певање. Такође, веома важан мотив био је и упознавање млађих генерација са српском нематеријалном културом и традицијом, јер због удаљености и географке изолованости они нису имали прилику да се директно с њом сусретну. Чланови певачке групе су углавном рођени у Аустралији или су се у њу доселили у раном детињству, а одређени број певача се доселио ’90их година 20. века. За њих је оснивање ове групе било од великог значаја, с обзиром да су коначно имали могућност да остваре директан контакт и везу са својим културним наслеђем.

Певачка група „Опленац“ се труди да негује српско традиционално певање у најизворнијем облику, па су тако песме на њиховом репертоару забележене у подручјима које данас насељавају или су некада насељавали Срби.

Иако су се окупили и почели са радом пре само две године, певачка група „Опленац“ иза себе има већ неколико истакнутих наступа и концерата: наступали су на свечаности која је приређена као добродошлица Његовој Светости Патријарху Српском господину Иринеју, а први целовечерњи концерт одржан је у децембру 2016. у сали Црквено-школске општине „Св. Сава“ у Аделајду. Након тога, уследили су концерти од изузетне важности не само за групу, већ и уопштено за српску културу. Концерт у Сиднејској Опери у мају 2017. издвајамо као најзначајнији, с обзиром да се певачка група „Опленац“ нашла међу малобројним извођачима са нашег поднебља који су имали част да наступе на овој сцени, а поред тога она је прва и једина група међу Србима из Аустралије која је наступила и целовечерњим концертом представила српску културу и српско традиционално певање. Такође, наступили су и у свом граду Аделајду на престижној сцени Фестивал Центра у децембру 2017.

Гости концерта : Хор КУД Батајница           

 

Детаљи

Датум:
13.07.2018.
Време:
20:00 - 21:30

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,
+ Google Map

Претражите сајт

×