Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Конференција „Технике и технологије кроз време“

25.09.2015. @ 10:00 - 26.09.2015. @ 17:00

У оквиру обележавања овогодишњих Дана европске баштине у Србији, чија је централна тема „Стари и традиционални занати – очување и одржање“, у Етнографском музеју у Београду – Установи културе од националног значаја, 25. и 26. септембра 2015. године ће бити одржана конференција „Технике и технологије кроз време“. Организатори Конференције су Друштво конзерватора Србије (ДКС) и Етногрaфски музеј у Београду.

Дани европске баштине програм Савета Европе и Европске комисије се већ 13 година успешно реализује и у Републици Србији. Ова, 2015. година је проглашена Годином европског индустријског и техничког наслеђа и широм Европе одржавају се манифестације посвећене овом сегменту културног наслеђа.

Како су у Србији Дани европске баштине овој теми били посвећени 2013. године, Министарство културе и информисања, као носилац активости Дана европске баштине у Србији, одлучило је да у средишту пажње ове године буде очување и одржање старих заната.

Спајајући тему манифестације која се одржава широм Европе, са темом манифестациe на националном нивоу, Етнографски музеју у Београду и Друштво конзерватора Србије, уз подршку Министарства културе и информисања, организују Конференцију „Технике и технологије кроз време“, као централни догађај овогодишњих Дана европске баштине.

 Друштво конзерватора Србије активно ради на заштити индустријског и техничког наслеђа кроз различите програме, док Етнографски музеј у Београду препознаје проучавање и представљање старих заната као веома важну активност у погледу очувања и заштите културног наслеђа. На Конференцији ће стручњаци, етнолози и антролопози усмерени на проучавање заната, занатских техника и знања, као и конзерватори, истраживачи у области индустријског и техничког наслеђа, разменити искуства и размотрити могућности за даљи рад усмерен ка стварању услова за очување занатских вештина и знања.

Програмом Конференције предвиђено је да први дан буде посвећен теми Стари занати, њихово очување и преношење, о чему ће говорити етнолози и антрополози који се баве овом тематиком. Другог дана Конференције, конзерватори, истраживачи у области индустријског и техничког наслеђа, представиће резултате својих истраживања и рада на пољу проучавања техика и технологија кроз време.

Програм конференција

Апстракти излагања

Програм манифестације

http://128.199.53.168/etnografskimuzejbeograd/konferencija/prezentacije/index.html

Детаљи

Почетак:
25.09.2015. @ 10:00
Крај:
26.09.2015. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,

Претражите сајт

×