Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

МАНАКОВО КУЛТУРНО ЛЕТО

15.07.2017. @ 20:30 - 22:00

300дин

Кино Манак – јубилеји:

НИШ РАТНА ПРЕСТОНИЦА

 

Документарни филм „Ниш ратна престоница“ реализован у продукцији Медиа и реформ центра Ниш, уз подршку Министарства културе и информисања републике Србије, први је целовити филмски приказ Ниша у доба Првог светског рата. Ослањајући се на изворе оног времена, сведочанства учесника и савременика, овај филм даје свеобухватан приказ живота града и његових мештана, као и велике избегличке заједнице, ратном стихијом доведене у нову престоницу. Како је изгледао Ниш у ова ратна времена, која су била политичка превирања, каква је била улога страних дипломата и хуманитараца у очувању Србије и Ниша, у којој мери се променио устаљени живот мале српске вароши, можемо сазнати из сећања и мемоарских записа савременика, које је брижљиво прикупио и за филм обрадио историчар Милан Ранђеловић.

Редитељ филма, Владимир Ђорђевић, приближио нам је овај период и учинио га делом нишке свакодневице, преплићући наслаге прошлости с динамиком градског живота данашњице.

Поред осталих, на овом филму су радили сниматељ Бојан Ранђеловић, аниматор Предраг Стаменковић, Ивана Панић, која је заслужна за обраду архивских фотографија, Јасмина Ранђеловић монтажерка филма, док ауторском музиком свој печат ставља и млади нишки композитор Владимир Јеленковић.

Филм „Ниш ратна престоница“ још један је у низу историјских научно-образовних филмова у продукцији Медиа и реформ центра Ниш.

Манаково културно лето организују Танграм Центар и Етнографски музеј у Београду.

Детаљи

Датум:
15.07.2017.
Време:
20:30 - 22:00
Цена:
300дин

Место

Манакова кућа
Гаврила Принципа 5
Београд, Србија
+ Google Map
Telefon:
+381 11 30 36 114

Претражите сајт

×