Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Мудрост и лепота чворовања – изложба персијских тепиха и рукотворина

25.03.2015. @ 19:00 - 02.04.2015. @ 17:00

Гостујућа изложба Српско-иранског друштва пријатељства.

Отварање изложбе је 25. марта у 19. часова

Персијски теписи представљају срж персијске уметности, у којој се огледа религија, традиција и историја свих народа који су живели на том подручју. Сваки тепих носи своју причу, изражену кроз бројне мотиве.

Персијски теписи су широм света познати по свом квалитету и великом избору дезена и величина. Они већ 3 500 година красе најразличитије подове, од номадских шатора, преко краљевских палата до савремених домова. Сваки тепих носи причу уткану и изражену кроз бројне мотиве; причу о херојству, о борби између добра и зла или, пак, осликава предео регије из које је потекао. Тако је ткање тепиха данас у Ирану најраспрострањенији занат, са процењеном популацијом од  1,2 милиона ткача који производе тепихе за домаће и интернационално тржиште.

На овој изложби представљени су вредни примерци ручно рађених персијских тепиха које смо добили посредством галерије тепиха Персеполис, галерије специјализоване за дистрибуцију и продају персијских тепиха на Балкану.

Централни експонат ове поставке је персијски тепих који представља и симбол персијске цивилизације у чијим оквирима настаје, трансформише се и следи њен развој. Тако, развој ових тепиха може се пратити од  првобитних вишефункционалних прекривки номада, сеоских тепиха до стилски препознатљивих примерака насталих у уметничким, занатским центрима Исфахана, Бахтијара, Габеа, Наина, Табрица и др. У изради персијских тепиха  користи се квалитетна вуна, кашмир, памук и свила а скупоцене примерке краси и златан или сребрени конац. Број чворова варира од 500.000 до преко 2.00.000 по метру квадратном. Тепих представља резултат мукотрпног труда и залагања вештих ткаља. Тако напр. ткање једног тепиха, зависно од величине, може трајати од неколико месеци до неколико година. У процесу бојења предива  и даље се користе боје природног порекла што колорит чини топлим и складним.  У сложеној иконографији персијских тепиха укомпоноване су личне и колективне сликовне поруке и значења чије исчитавање и тумачење и данас представља изазов стручњацима и уметницима.

Персијски теписи данас чине и вредне предмете који се чувају  и у најзначајнијим музејима света. Иконографија персијских тепиха је утицала и на традиционално текстилно стваралаштво Србије. Етнографски музеј у Београду чува преко 50 000 предмета а међу њима је и колекција ћилима која броји преко 1000 предмета.  На овим предметима се између осталих препознају и далеки измењени персијски утацији што нас наводи на размишљање и упућује на идеју о свеукупној повезаности и прожимању култура.

Детаљи

Почетак:
25.03.2015. @ 19:00
Крај:
02.04.2015. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,

Претражите сајт

×