Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Срце Украјине

10.04.2017. @ 18:00 - 22.04.2017. @ 17:00

Изложба витинанки и  петривки украјинске уметнице Олесје Вакуленко.

Витинанке

Витинанке представљају врсту украјинске народне декоративне уметности која има дубоке и богате корене. То су сижејни и шаролики украси за куће, исечени маказама или изрезани ножем у облику ажура и силуета од белог и шареног папира.  Њих су користили за украшавање зидова, прозора, полица, каљевих пећи, камина и пећи.

Украјинске народне папирне витинанке као украси сеоских кућа појављују се средином 19. века. Орнаменти традиционалних витинанки су углавном геометријски и биљни, понекад се срећу антропогене и зооморфне фигуре, слике свакодневних предмета, архитектуре и слично. Папир се при изради витинанки пресавијао два, четири или осам пута, што је омогућавало да се створе чврсте структуре, композиције.

Витинанке су највише распрострањене на Подољу, Подњепровљу и Прикарпатју. На Подњепровљу њих су често допуњавали и кућни цртежи. За Подоље су карактеристична два типа постављања витинанки на зидове – као тапете  или као тепих. На Прикарпатју су их лепили као уздужне траке на плафону, по гредама, испод прозора.  Витинанке су комбиновали са кожним украсима, зидним цртежима, вишивкама, што је богатило облике и орнаменталне мотиве.

Савремене витинанке више нису само сеоски производи и кућни украси. Они се користе као новогодишњи украси за излоге и прозоре. Савремени уметници се све чешће прихватају посла израде витинанки и мотива народних образаца, јер они поседују неуобичајену снагу декорације и слика, само њима је својствено силуетно обликовање, ритмичка изражајност образца, симетрија огледала, лаконизам и логичка кохерентност међу материјалом, обликом и техником израде.

Петривка

Свој назив ова врста сликања добила је од назива села Петривка, у коме је настала и постоји и данас. Оваквим орнаментима украшавали су намештај, посуђе, пећи, димњаке, па чак и зидове кућа. При томе је практично свако у овом селу у Дњепропетровској области умео да слика овакве чудне облике. А латице и листови се у вештим рукама склапају у неочекивано цвеће, слике худике, грожђа, птица из бајке, чак и људи.

Традиција украшавања животног простора и одеће петривским сликањем настала је у Украјини још пре појаве хришћанства. Људи су веровали да се у лепим орнаментима крије магична снага, која штити власнике од злих сила и недаћа. Ево зашто су петривским осликавањем амајлија исцртавали оружје или запорошке Козаке.

Савремена техника оригиналног петривског сликања појавила се у 17. веку заједно са доласком првих досељеника у село Петривку у Дњепропетровску област. Од тог тренутка сликање петривке постало је неодвојиви део украјинске свакодневнице. Људи су градили светле куће и украшавали их прелепим цветним цртежима, стварајући цео уметнички ансамбл, јер се украшавала не само  унутрашњост куће (зидови и пећи), већ и спољашња фасада, а онда и посуђе, свадбене шкриње, намештај и други прибор за домаћинство.

Власнике оних кућа које нису биле украшене јарким орнаментима, у селу нису поштовали, сматрајући их морално сиромашним и недостојним чак ни поздрава.

Али оно што је занимљиво је прибор за сликање! Четкице су самостално правиле занатлије од мачје длаке ошишане са грудног коша.  Захваљујући таквом инструменту фарба се равномерно наносила, а орнаменти су били уредни и лаки. Често се цртеж осликавао и прстима.

Занимљиво је да се боје за петривско сликање никада не мешају. Розе, жута, плава, црвена и зелена – све су дизајниране тако да унесу у цртеж ентузијазам и природну лакоћу. А пошто су се боје често правиле од природних материјала, петривско сликање било је кратког века.  Зато су се сваке године уочи великих празника стари цртежи скидали и куће су се украшавале новим шареним амајлијама. Тако се из године у годину село расцветавало у новим бојама и маштовитим шарама.

Разноврсност цвећа, лишћа, бобичастог воћа одушевљава, подстиче да се сатима разгледају ремек-дела народног сликарства. Није чудно што је 2013. године ова јединствена уметност ушла у списак културне нематеријалне баштине Унеска.

 О уметници

Олесја Вакуленко је уметница, дизајнерка, чланица Националног савеза мајстора народне уметности у Украјини и најмлађа чланица уметнички настројене династије Вакуленко – Самарски.

Има 26 година, уметница је, дизајнерка. Родила се у Харкову. Њени родитељи – Тамара и Олександр Вокуленко су мајстори сликања петривке. Њена бака Гана Самарска била је ученица сликарке Катарине Билокур. „Боје и четкице биле су прво за шта је могла да се ухвати. У детињству није могла да замисли да људи могу да не сликају“.

Завршила је Харковску државну академију за дизајн и уметност на специјализацији „Уметничко моделирање тканина“  2012. године и добила диплому са одликом и квалификацијом магистра дизајна. Након завршене академије Олесја се активно бави уметношћу, ради на сликању „витинанки“ – украјинске декоративне уметности, ради и на изради графике за књиге и панел слика, батика, бојењу одеће, графичком дизајну, а такође организује радионице за одрасле и децу.

Олесја редовно учествује у разним регионалним и националним изложбама, 2013. године имала је самосталну изложбу „У сусрет сунцу“ у КОЦ „Кућа Нинберга“ у Харкову. Те године постала је и члан Националног савеза мајстора народне уметности. Три године (2012. 2013. и 2014. године) била је стипендиста једне од стипендија председника Украјине за младе мајсторе народне уметности. 2014. године изашла је збирка песама А. Сорбата „Пут до куће“ коју је илустровала О. Вакуленко. Те године основала је и сопствену радионицу намењену ручном осликавању ексклузивне одеће и посуђа.

Илустровала је преко десет књига за извачке куће у Харкову, Кијеву и Лавову. Прoшле године основала је радионицу намењену ручном осликавању ексклузивне одеће и посуђа.  Аутор је прве украјинске антистрес-бојанке за одрасле „Ја волим Украјину“. Средином априла презентовала је бојанку „Украјински митолошки свет“. На сваком цртежу приказан је неки лик украјинске митологије или обреда.

Детаљи

Почетак:
10.04.2017. @ 18:00
Крај:
22.04.2017. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,

Претражите сајт

×