Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Свет људи и царство гљива

07.03.2016. @ 18:00 - 28.03.2016. @ 20:00

Миколошко друштво Србије, у сарадњи са Природњачким и Етнографским музејом,позива Вас током марта 2016. на циклус популарних предавања

Свет људи и царствогљива

 

Предавања почињу понедељком у 18 часова у Етнографског музеја. Улаз је бесплатан.

 

Већина људи не зна пуно о тајновитом царству гљива. Међутим, чак ни научници, биолози који се баве њима, понекад нису свесни колико је велики утицај гљива на људску културу: на уметност, литературу, приче и бајке, фолклор, легенде или религију. Од најстаријих времена, осим за практичну употребу као хране, афродизијака, у медицини, као боја за тканину и сликање, дроге или за паљење ватре, гљиве за људе имају и велики симболични значај. Овогодишњи циклус предавања открива управо ову страну односа између људи и гљива. Гљиве нису важне само због своје незаменљиве еколошке улоге у природи, оне су важне и због етике, науке, уметности, филозофије, медицине или естетике.

 

 

07. 03. 2016. у 18 ч: Гљиве – између отрова и лекова

Прича о лековитим гљивама – традицији, лековима и добробити, храни мудрих али и заблудама и лажној нади. Колико су гљиве заиста лековите, колико су њихови лекови моћни и шта је наука открила? Како гљиве стварају отрове а како лекове и зашто то чине. Које гљиве истражују научници у Србији.

Предавач: др Александар Крапеж, Математички институт САНУ

 

21. 03. 2016. у 18 ч: Гљиве – љубав и страх

Различита друштва су имала потпуно различит став према гљивама – антички народи су их обожавали, а људи викторијанске Енглеске су их се ужасавали. Кухиња и трпеза једног народа нам пуно говори, посебно кад су на јеловнику гљиве. Оне могу бити посластица и отров, страст и последња вечера. Зависи колико их познајемо.

Предавачи: Невена Вукојичић, Биолошки факултет у Београду, mr ph. Предраг Петровић

 

28. 03. 2016. у 18 ч: Гљиве божански посредници

Било да је свет створен у трену, мудрошћу једног од монотеистичких богова, или да се развијао од комадића небеске маје, један састојак је увек био присутан: гљиве! Од посредника, помагача, водиља, повода за ломачу, па до семена деструкције културне баштине или разоритеља цивилизацијагљиве су биле све,само не неми посматрачи.

Предавач: Јована Вундук. Пољопривредни факултет у Београду.

Детаљи

Почетак:
07.03.2016. @ 18:00
Крај:
28.03.2016. @ 20:00

Претражите сајт

×