Member of Museums.EU
 • Recent Posts

 • Categories

 • Archives

 • Изложба “Вез и чипка моје баке – Историја израде чипке и веза у породици Александре Вучетић”

  Изложба “Вез и чипка моје баке” је прича о три генерације жена у земунској породици које повезује знање и умеће веза и израде чипке. Изложбом Вез и чипка моје баке желимо да прикажемо дела тог умећа и чињенице повезане с кратком историјом породичног знања.

  Изложени су примерци веза и чипке који припадају породици Александре Вучетић из Земуна. Наша идеја је да се њиховим музејским представљањем омогући подстицање очувања породичних умећа и знања.  Прича о породичном умећу је важан део свеукупних напора да се заштити нематеријално културно наслеђе, али и да се забележи историја једне породице, односно њених чланица које својим „женским пословима” на истанчан начин остављају траг у времену.

  У питању су технике веза и чипке које је Александра Вучетић научила од своје баке Данице Милић, удате Ћурчић (1909-1984). Александра израђује чипку коју породично зову беле раде, котурићи и звездице и вез са називом стари српски вез.

  Сва та знања потичу из детињства и девојаштва Данице Милић и везана су за село Госпођинци у јужној Бачкој, живот у многочланој породици и касније за Земун.

  Изложба се отвара 26.12. у 18 сати у Манаковој кући.

  Search website

  ×