Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Пријава

Етнографски музеј у Београду изражава задовољство да вас позове да учествујете на XXIX Међународном фестивалу етнолошког филма који ће бити одржан од 13. до 16. октобра 2020. године.

 

Фестивал жели да афирмише успешна визуелна истраживања традицијских и савремених култура широм света, као и да допринесе подизању опште свести о значају културног наслеђа за квалитетан развој људских заједница.

 

Фестивал ће представити разнолике програме; с једне стране у такмичарским секцијама за четири главне награде (Гран При “Драгослав Антонијевић“, награде за најбољи инострани и најбољи домаћи филм, те награда за најбољи студентски филм), као и посебне програме, попут представљања фестивала филма „Apricot tree“, који ће се у септембру 2020. већ шесту годину за редом одржати у јерменском селу Уџан.

 

Пријављивање за учешће на Фестивалу траје до 31. маја 2020. У прилогу овог писма су aпликациони формулар и пропозиције Фестивала. Молимо да пријаву за филм доставите на мејл: mfef@etnografskimuzej.rs

 

Више информација о Фестивалу и процедури пријављивања можете наћи и на веб сајту Фестивала : www.etnofilm.org

 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×