Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Где сви ћуте оне говоре – Гусле Етнографског музеја у Београду

  У Малом салону Народног музеја Зрењанин у петак, 8. маја 2015. године, у 19 часова биће отворена изложба под називом ГДЕ СВИ ЋУТЕ ОНЕ ГОВОРЕ – Гусле Етнографског музеја у Београду и Гусларског друштва Петар Перуновић Перун из Зрењанина.

  Изложбом Где сви ћуте оне говоре – Гусле Етнографског музеја у Београду Етнографски музеј је први пут од свог оснивања изложио и представио јавности одабране гусле из Збирке народних музичких инструмената, а прво гостовање ове изложбе је управо у Народном музеју Зрењанин. Етнографски музеј је издвојио око 50  гусала из своје збирке, сакупљаних од средине 19. века до данас. Изложба је подељена у пет целина. Прва целина представља гусле 19. века, време правог гусларства, време Вука и Његоша, Филипа Вишњића и Тешана Подруговића. Друга целина су гусле из периода Првог светског рата – гусле које су ношене и враћене са Солунског фронта међу којима се издвајају гусле које је израдио војник инвалид 1917. године у Бизерти, Тунис, од војничког шлема. Трећа целина обухвата гусле из времена између два светска рата, док четврту целину у овом историјском ходу гусала представљају гусле од Другог светског рата до данас. Посебну, пету целину чине гусле изузетно интересантне по посебном украшавању, необичним материјалима или ликовним техникама.

  У склопу ове изложбе представљена је и поставка посвећена Гусларском друштву Петар Перуновић Перун из Зрењанина. На поставци су изложене гусле чланова Друштва, ношња динарског типа, као и гусле у зачетку и алат за израду овог музичког инструмента.

  Затварање изложбе биће обележено промоцијом књиге Дејана Томића Гусле у стиховима српских песника.

  Изложба ће бити отворена за посетиоце до 6. јуна 2015. године.

  gusle

  Претражите сајт

  ×