Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Свадба у Србији крајем XIX и почетком XX века

  Током Дана алжирске културе у Србији, одржаних од 29. маја до 24. јуна 2013. године, Етнографски музеј у Београду је био домаћин Националном музеју народне уметности и обичаја града Алжира који се нашој публици представио изложбом Свакодневни живот у граду Алжиру.

  Етнографски музеј у Београду сада узвраћа посету и алжирској публици ће се у Палати културе града Алжира, од 18. маја до 18 јуна 2014, представити изложбом Свадбе у Србији крајем XIX и почетком XX века, ауторки Тијане Чолак-Антић и Вилме Нишкановић.

  Циљ изложбе је да представи модел српске свадбе пре 100 година, али уједно и да покаже богатство и регионални диверзитет српског културног наслеђа, нарочито народних ношњи сачуваних у збиркама Етнографског музеја у Београду. Због тога је свака фаза свадбеног обреда представљена другом облашћу Србије: просидба девојке у источној Србији, излазак младе из њене родитељске куће у јужној Србији, венчање у централној Србији, улазак у младожењину кућу у граду и рођење детета у северној Србији.

  Да би се показала универзалност српских свадбених обреда, приказана је свадба на примеру периода с краја XIX и почетка XX века. То је доба кад у српском друштву европеизација и урбанизација још нису узеле маха. Наиме, током XIX века Србија се налазила на прекретници. Ослободивши се вишевековне турске владавине поново је постала самостална држава, као што је била у средњем веку. Србија је, у жељи да се достигне напредак суседне Средње Европе, крајем XIX века била спремна на велике и брзе промене.

  Les mariages en Serbie.wmv_000080080[1]

  Претражите сајт

  ×