Етнографски музеј у Београду гостује у Словенији

Датум изложбе
од 17 до 31. јануара 2022.
Аутори
Марина Цветковић, музејски саветник

Етнографски музеј у Београду ће 17. Јануара 2022. године отворити изложбу Два лица пиротског ћилима из колекције Етнографског музеја у Београду у Парохијском дому српске православне црквене општине у Љубљани, у Словенији.

Путем 16 одабраних предмета на изложби ће се српској и словеначкој културној и широј јавности представити предмети који представљају највиши домет текстилног стваралаштва Србије. Колекцију пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду, једну од најстаријих и најзначајнијих колекција у Србији, чине 169 предмета насталих у интервалу од 1892.- 1932. У богатом текстилном стваралаштву Србије пиротски ћилими се због изузетних културно-историјских и уметничких вредности издвајају као  најсавршенија тековина српског ћилимарства. Одликују се богатом и специфично организованом орнаментиком, карактеристичним колоритом, квалитетном вуном и усавршеном ткачком техником.

На изложеним експонатима класификованим у три историјска периода, указује се на специфичан развој и трансформацију пиротског ћилимарства сагледаног са аспекта ширих друштвено-економских и  историјских промена српског друштва.

Аутор изложбе је Марина Цветковић, музејски саветник у Етнографском музеју у Београду.

Одабрани предмети колекције пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду успешно су представљени 2008. године на изложби Игра шарених нити  у Етнографском музеју у Београду, затим 2016. године у Музеју тепиха Азербејџана у Бакуу, а пиротски ћилими били су и запажени сегмент изложбе Етнографског музеја у Београду Текстил и украшавање која је гостовала 2017. године у Националном музеју Индије, у Њу Делхију.

Иди на врх