Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“ у Завичајном музеју Параћин

Датум изложбе
од 17. јуна до 17. јула 2022. године
Аутори
Данијела Филиповић

Изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“, на којој је представљено живо наслеђе уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства и у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, биће отворена у Завичајном музеју Параћин 17. јуна 2022. године у 19 часова.

На изложби је представљено 55 елемената нематеријалног културног наслеђа које су заједнице у Србији, преносећи с генерације на генерацију, сачувале до данас и уписале у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа. Део изложбе чине и елементи који су, уписом на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, постигли и међународну видљивост – породична слава,  традиционална народна игра коло, певање уз гусле и злакуско лончарство.

Гостовање изложбе „Нематеријално културно наслеђе Србије“, ауторке Данијеле Филиповић, у Завичајном музеју Параћин, наставак је активности које Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду остварује у циљу промоције живог наслеђа Србије и подизања свести о значају његовог очувања.

Посетиоци Завичајног музеја Параћин биће у прилици да погледају изложбу „Нематеријално културно наслеђе Србије“ до 17. јула 2022. године.

Иди на врх