Два лица: колекција пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду

Датум изложбе
од 7. јуна до 2. августа 2022. године у Музеју ткања и тепиха Дар Си Сад
Аутори
Марина Цветковић, музејски саветник Етнографског музеја
Гостовање Етнографског музеја у Мароку

Изложба је постављена у Музеју ткања и тепиха Дар Си Сад. У везировом конаку, раскошном здању андалузијске архитектуре из друге половине 19. века, представљени су одабрани ћилими који истичу богатство и разноврсност српског културног наслеђа. Локално становништво и туристи у Маракешу ће моћи да виде изложбу до 2. августа 2022. године.

Аутор изложбе музејски саветник Марина Цветковић, направила је избор између 169 ћилима који су скупљани током 120 година постојања Етнографског музеја у Београду. Изложбу је поставила Милица Мирковић, виши конзерватор Етнографског музеја.

После гостовања у Музеју тепиха у Бакуу у Азербејџану, у Националном музеју Индије у Њу Делхију и у Љубљани, Етнографски музеј наставља да упознаје светску јавност са лепотом пиротског ћилимарства.

Поводом обележавања 65 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Марока изложбу ће отворити амбасадор РС Иван Бауер, председник Националне фондације музеја Марока Мехди Котби, директор Музеја Дар си Саид Салима Мбарк и директор Етнографског музеја у Београду Тијана Чолак-Антић Поповић.

Иди на врх