Народни инструменти рудничко–таковског краја

Датум изложбе
од 16. септембра 2022.
Аутори
Мирослав Митровић, музејски саветник
Етнографски музеј у Београду у сарадњи сa Културним Центром Горњи Милановац представиће у петак, 16. септембра 2022. године у 18 сати, у галерији Дома културе ,,Војислав Илић” на Руднику изложбу ,,Народни инструменти рудничко–таковског краја” аутора Мирослава Митровића.
На изложби ће бити представљени народни инструменти из рудничко-таковског краја и Качера који се чувају у Музеју, као и гусле које се још од 1807. године чувају као породична реликвија породице Ивковић са Рудника.

Музика рудничко-таковског краја и Качерске области је слична и по инструментима и по музици свим осталим областима Шумадије. То су претежно чобанске свирале и гусле. Вековима се уз чување стада прекраћивало време дечијим играњем, загонеткама, одгонеткама и свирањем на инструментима које су деца и одрасли сами правили. Сам направити и користити је истовремено и дефиниција народне традиције и сваког етнографског предмета. Посебност и ужа заједница су преносиоци таквог начина понашања са којим се цела заједница поистовећује.

 

Иди на врх