Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Деца Русије

  Деца Русије

  Oсврт на столеће

  Изложба факсимила фотографија

  27. 10. – 22. 12. 2016.

   

  На изложби су представљени факсимили фотографија обједињени темом «Деца Русије: осврт на столеће». Гледана кроз објектив етнографа-фотографа пред посматрачем се ниже галерија портрета припадника народа  Руске Царевине на размеђу  ХIХ-ХХ века: фотографије дочаравају ток одрастања детета у традиционалном друштву од раног детињства до адолесценције. Изложба представља својеврсни мост преко столећа, који спаја децу из прошлости са новим поколењем.

  Изложени материјал садржи копије радова  тако чувених истражовача, уметника и фотографа као што су Ф. Я. Кон, Д. А. Клеменц, А. А. Макаренко, који су описивали живот народа Сибира,  Е. А. Љацким и Н. М. Могиљнскимој, који су описивали живот у руским, карелским и украјинским селима, Д. И. Јермаков, који је радио на Кавказу крајем 19. и почетком 20 века,  И. Н. Смирнов, И. К. Зеленов, С. И. Руденко, познатих по својим колекцијама радова о Поволжју и Приуралској области.

  Снимци, на којима су приказана деца у контексту свог етничког простора увек скрећу највише пажње. Дете ухваћено у кадар постаје централна фигура снимљене сцене: било да је то киргиски дечак на коњу између одраслих јахача, или стидљива башкирска девојчица поред мајке. На тим снимцима, портретима или сценама из свакодневног живота, присутна су лична дешавања, видно се испољавају суптилне нијансе понашања, које није могуће пренети језиком штампаног текста.

  DSC_6053  DSC_6081

  DSC_6105  DSC_6195

   

  Претражите сајт

  ×