Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Изложба Техноарт школе за машинство и уметничке занате

  Ова изложба је настала као резултат сарадње професора и ђака “Техноарт Београд”- школе за машинство и уметничке занате и кустоса у Манаковој кући, са жељом да се очува занатска умешност, вештина, естетика традиције и као надахнуће преточи у савремени и уникатни производ.

  На изложби ће бити представљени ученички радови смерова: јувелир уметничких предмета, гравер уметничких предмета и калиграфски радови смера конзерватор културних добара.

  Вештина и умеће занатства се у прошлости преносила са колена на колено, док у савремено доба та традиција нестаје.

  Данашњост која је оптерећена брзим стицањем профита, појава нових технологија које утичу на промену потрошачке свести, пад квалитета производа, појава јефтине робе ниског естетског и техничког критеријума, реалност је  која све више истискује човека и брише његов интегритет личности, и на крају укида његову улогу у друштву. Млади људи су најбољи чувари традиције, а са тим и музеја у будућности.

  Инспирисани традицијом и ослањајући се на знање и умеће ментора професора ђаци су ручном израдом дизајнирали савремена аутентична дела. Изложени радови су настали заједничком посвећеношћу, стрпљењем, великим трудом професора и ученика ове школе.

  Познавање технологије и као и традиционалних занатских вештина директан контакт са уметничким делима, кроз стално праћење актуелних изложби, битни су аспекти за едукацију младих људи и будућих стваралаца: јувелира, гравера, конзерватора културних добара..

  Организатор и кустос изложбе Милена Ђурица

  Изложба ће бити отворена од 11. до 21. јуна 2019. године у Манаковој кући, Гаврила Принципа 5

  Претражите сајт

  ×