Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Јан Бачур

  Носилац традиционалних знања словачког наивног сликарства у Србији, 53. самостална изложба
  (1. – 7. 9. 2015)

  Национални комитет за нематријално културно наслеђе Републике Србије је дана 18. јуна 2012. године уписао  Наивно сликарство Словака у Србији у Национални регистар нематријалног културног наслеђа Републике Србије.

  Листу Словачко наивно сликарство у Србији чине 63 сликара, најстарији сликар  је рођен 1906. године а најмлађа сликарка је рођена 1992. године. Заједничко свим овим сликарима је да су самоуки, и да су родјени у Србији – Војводини, а матерњи језик им је словачки.

  За Ковачицу можемо рећи,  а да при том непогрешимо, да је метропола наивног сликарства. То из разлога што је највише наивних сликара рођено у Ковачици, али у њој евидентирано највише посетилаца који су обишли и имали прилику да се са сликарима из Ковачце сусретну и упознају. С правом можемо рећи да је о наивним сликарима из Ковачице, писано највише текстова за стручну и заинтересовану јавност.

  Јан Бачур је рођен у словачком селу Падина 10 километара удаљеном од Ковачице, где и живи. Како није живео у центру словачког наивног сликарства на  почетку је представљало недостатак, што данас после шездесет  година развоја и унапређења наивног сликарства, представља предност за овог сликара.

  Слободан Санадер О Јану Бачуру

  Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

  Претражите сајт

  ×