Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Српске палате у Трсту

  Аутор: Гордана Гордић

  Зачетак развоја савременог Трста пада у доба владавине Хабсбуршког цара Карла VI који 1719. године проглашава Трст за слободну луку – тада је почело је досељавање помораца, трговаца и занатлија из многих земаља, међу којима је и било и знатан број Срба.

  Повељом Марије Терезије из 1751. Одобрено је Србима у Трсту да подигну своју цркву, оснују црквену општину и отворе школу. Крајем XVIII века ове установе у Трсту постају један од културних центара у којима се окупљају истакнути ствараоци, међу којима и Доситеј Обрадовић, Вук Караджић, Петар II Петровић Његош, Лукијан Мушицки, Јоаким Вујић, Матија Бан, Јосип Рајичић, Михаило Обреновић и многи други.

  Јово Куртовић, један од оснивача Српске заједнице гради своју палату 1788. године на тргу Понте Росо. Касније, током прве половине XIX века Срби почињу да дижу палате у новоизграђеним градским четвртима, као што су Ђузепинска и Франческанска четврт. У овим деловима града се насељавају Александар Ковачевић 1821, Михајло Вучетић 1825,  Ђорђе Ивановић 1825, Кристофор Поповић 1825, Кристофор Шкуљевић 1832, Александар Бајовић 1834 и други. Зграде чију су израду наручивали или куповали имућни Срби, пројектовали су углавном најреномиранији архитекти ондашњег Трста.

  Најлепше палате, бродови и трговине у Трсту биле су некада српске. Куртовићи, Шкуљевићи, Гопчевићи, Ивановићи, који су половином XVIII века дошли у град, задужили су га велелепним грађевинама. Данас, старе породице су нестале, али су граду остале неке од најлепших палата. Једна од најмонументалнијих је православна цркца Св. Спиридона из 1869. која је била стециште и услов за опстанак заједнице која је обележила историју савременог града.

  За два и по века Срби у Трсту успели су да оччувају свој идентитет и своју цивилизацијску еманципацију. На нама је да покажемо њене културне и уметничке заоставштине, бродовласнике, трговце, банкаре.

  Срби у Трсту оставили су поред духовних и многа материјална сведочанства, своје славе, своје моћи, а изнад свега своје свести.

  Палата Гопчевић

  Палата Гопчевић

  Претражите сајт

  ×