Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Трајне вредности

  Изложба посвећена педесетогодишњици Азербејџанског музеја тепиха

  Аутор: Ширин Меликовa

  (1 – 30. јуна 2017)

  Отварање изложбе је у четвртак, 1. јуна 2017. године, у 13 часова

   

  Изложба Трајне вредности представља одабране експонате из Азербејџанског музеја тепиха, у чијим се фундусима налази више од десет хиљада инвентарских јединица. Као један од првих музеја у свету специјализованих за прикупљање, чување и излагање тепиха и ткачких производа, Музеј тепиха има изврсну колекцију различитих врста производа декоративне и примењене уметности, захваљујући чему може јасно и речито да прикаже материјалну културу Азербејџана.

  На изложби се приказују теписи и ткачки производи из XIX и с почетка XX века израђени у глатким и косматим техникама, као и теписи које је дизајнирао изузетан научник и уметник, оснивач науке о ткању тепиха и оснивач Музеја тепиха, Латиф Каримов. Изложени су и експонати из XIX века – предмети од метала, уметнички вез и традиционалне ношње. У три витрине открива се улога тепиха у свакодневном животу различитих слојева становништва, његов значај у духовном и естетском смислу, где је тепих, без обзира на материјално стање породице, био доминанта која формира ентеријер, било да се ради о градској или сеоској кући, или пак о шатору (alachig). Тепих је био одраз духовних и религијско-магијских веровања, која су играла пресудну улогу у формирању естетског укуса. Композиције тепиха су током векова постајале све савршеније. У орнаменту, који је настао као резултат вишевековне селекције и развоја, огледају се елементи древне магије и фолклора. Људи су веровали да симболи и свети знаци приказани на тепиху привлаче благостање и срећу у кућу, штите од урока и болести. Јединствено естетско окружење у ком су људи живели одразило се на све врсте примењене уметности. Ту се могу видети и фино украшени предмети од метала, раскошан вез изведен различитим техникама, као и традиционална ношња која одражава идеју о идеалним пропорцијама источњачких жена.

  Како ове године Музеј слави 50 година постојања, изложен је и мали колаж фотографија које приказују различите фазе историје музеја, који је током свих ових година живео у различитим зградама и изложбеним просторима. Латиф Каримов, као оснивач музеја, ткач тепиха и учитељ који је окупио читаву плејаду музејских радника, истраживача и уметника, има главну улогу у том фото-колажу.

   

   

  Претражите сајт

  ×