Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Гостовање Музеја Републике Српске

  Изложбе  Музеја Републике Српске Кићење-симбол и спона између руралног и урбаног костима и Змијањски вез-свјетско културно насљеђе, ауторке Данијеле Ђукановић ће у четвртак, 22. октобра 2015. у 19 сати бити представљене у Етнографском музеју у Београду – Установи културе од националног значаја.

  Представљање изложбе Кићење-симбол и спона између руралног и урбаног костима.

  Овом изложбом и каталогом  настојали смо да прикажемо и објаснимо повезаност у култури живљења крајем XIX и почетком XX вијека између сеоских и градских средина преко остатака материјалне културе односно одјеће и накита из тога периода. Да би смо могли да прикажемо повезаност између традиционалног и градског начина живота  изабрали смо предмете који су карактеристични представници сеоске и градске ношње, односно либаде и прегаче који су сваки за себе посебна прича али који се међусобно спајају и прожимају једним неприкосновеним сегментом материјалне културе накитом, којима су се људи украшавали и прије него што су почели одјевати.

  Аутор изложбе је музејски савјетник етнолог Данијела Ђукановић

  Представљање изложбе Змијањски вез – свјетско културно наслеђе

  Основна идеја водиља и циљ изложбе да се јавности презентује значај змијањског веза у контексту номинације и уврштења на УНЕСКО-ву Листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства чиме је постао дио свјетског културног насљеђа. Изложба ће приказати како је  змијањски вез настао у XIX вијеку а како је задржао своје постојање у изради и примјени у XXI  вијеку на нови модеран начин препознат од стране савременог човјека. Изложба ће бити попраћена и музејским каталогом.

  Аутор изложбе је музејски савјетник етнолог Данијела Ђукановић.

  Фото: мр Ивана Масниковић-Антић

  Виртуелни обилазак изложбе: http://www.galerijeimuzeji.com/lat/izlozba/47/kicenje-i-zmijanjski-vez-

  Претражите сајт

  ×