Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Његошева капела на Ловћену и архитекта Никола Краснов

  (26.11 – 9.12. 2013)

  Изложба је посвећена 200-годишњици рођења владике Петра II Петровића Његоша. Аутори изложбе су Драгомир Ацовић, архитекта и историчари уметности – Гордана Гордић, Викторија Камилић и Биљана Црвенковић.

  У оквиру свечаног отварања изложбе у уторак 26. новембра у 20 часова, беседиће Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије док ће изложбу отворити академик Матија Бећковић уз појање хора „Краљ Петар I“

  Изложба прати градњу и судбину прве капеле за коју је камен темељац поставио сам Његош, њено рушење, затим друге, која је дело славног руског архитекте Николаја Краснова, као и њено рушење, и изградњу Маузолеја хрватског вајара Ивана Мештровића.

  У свечаним просторијама Етнографског музеја, током свих тринаест дана трајања изложбе, у вечерњим часовима, биће реализован пратећи програм који ће се састојати од беседа и предавања посвећених Његошевој личности и делу, као и од уметничких дела инспирисаних духом једног од највећих владара, песника и филозофа српског народа.

  У пратећем програму ће учествовати и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије, аутори изложбе Гордана Гордић и Драгомир Ацовић, академик Миро Вуксановић, Димитрије Големовић, Александра Вранеш, Мило Ломпар, Никола Кусовац, Предраг Драговић, Драган Лакићевић, Рајко Петров Ного, Никола Шиндик, Вицо Дардић, Ана Миловановић и други.

  Изложба ће бити отворена до 09. децембра 2013. године.

  Претражите сајт

  ×