Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године

  У среду, 10. фебруара 2021. године  отворена је излoжба Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године, ауторке др Татјане Микулић.

  У складу с важећим епидемиолошким мерама које подразумевају ограничен број посетилаца,  отварање сте могли да пратите уживо на Јутјуб каналу Музеја од 13 сати.

  Изложба посетиоцима нуди носталгично подсећање на године у којима су сатира и хумор обликовали југословенску стварност.

  Jeж je, кao вoдeћи сaтирични чaсoпис нa jугoслoвeнскoм прoстoру, низ деценија, зajeднo с њeму срoдним зaгрeбaчким Кeрeмпухoм, љубљaнскoм Пaвлихoм и сaрajeвским Чичкoм, крeирao и диктирao „пулс“ зaбaвнe штaмпe.

  У пeриoду од 1935. до 1990. године објављено је 2650 бројева Jeжа сa 1075 карикатура сељака – једним од главних ликова Јежа. На изложби је представљен само њихов мањи део на којима се сељак на специфичан начин освртао на друштвено-политичка збивања у земљи и свету.

   

  Приказане карикатуре распоређене су у четири целине:

  предратни период током кога сељак исмева свој тежак живот, решава националне проблеме у Краљевини и стрепи од ратних претњи;

  поратне године сељак је обележио као јунак пун елана, учесник социјалистичке обнове и изградње земље;

  „златно доба“, када у карикатури доминирају ведрије теме из свакодневице, сељакова опсесија судницама и кафанама, склоност пијачним преварама, a велику непознаницу представљала му је убрзана модернизација југословенског друштва;

  криза која се у последњој посматраној деценији огледа у суморним и тешким карикатурама које су рефлектовале економску и политичку кризу.

  Изложба истичe знaчaj кaрикaтурe кao сaжeтe визуeлнe фoрмe изрaжaвaњa. Указује на њен теоријско-методолошки потенцијал као извора истраживања, нарочито у културолошким проучавањима феномена одевања.

  Изложба је уједно и омаж Ошишаном јежу који је од свог првог броја објављеног 1935. године био и остао најзначајнији сатирични лист на овим просторима.

   

  Погледајте виртуелни обилазак изложбе

   

  Изложба ,,Сељак у карикатури Јежа 1935-1990. године”, ауторке Татјане Микулић води нас кроз чудесни свет Јежеве карикатуре током дугих 55 година.

  У првом у низу тумачења биће речи о почецима карикатуре у Србији. Сазнаћете за кога је нацртана прва карикатура, ко је читао Брку, а ко Геџу? Када су излазили Стратегијски разлози и Логорска клепетуша и када су Јежу ошишане бодље. Наравно, и откуд тај бескрајно симаптични сељак у карикатури?

  Наш јунак је на глави носио шајкачу која је, како ће се показати, током деценија мењала своја значења и попримала позитивне или негативне конотације у зависности од актуелних идеолошких стремљења.

   

   

  Погледајте интервју са Радивојем Бојичићем, главним и одговорним уредником листа ,,Јеж“

   

   

  Друго у низу тумачења посвећено је нашем јунаку, сељаку који је у годинама непосредно пред почетак Другог светског рата свој тежак положај, високе порезе и неслогу страначких лидера, уз неизбежну чашицу-две, коментарисао са својом браћом, сељацима Хрватом и Словенцем.

  Сазнаћемо од кога је више стрепео; да ли од ,,бриге” домаћих политичара или од европских ратних претњи? Ко су у првим деценијама 20. века били ликови оличени кроз приказе Џон Була, Ујка Сема, Маријане или Михела? А коју силу је симболизовао национални стереотип медведа?

  Сељак је носио шубару, док је шајкача асоцирала на војничку службу и славну ослободилачку прошлост.

  Погледајте видео:

  Треће у низу тумачења посвећено је турбулентном периоду од 1945 -1950. године у коме је доминирала афирмативна карикатура у соцреалистичком маниру најбоље ће скицирати речи Љубише Манојловића, тадашњег главног уредника Јежа: „Одозго из Агитпропа Централног комитета упозорења долазе у рафинираној форми. Да кроз шалу, смех и ведрину, нарочито снажан оптимизам, разгласимо наше успехе, да их поздравимо, подстичући на нове успехе, а да се истовремено подсмехнемо свим колебљивцима, скептицима, малограђанима и дешператерима. Да кроз хумор и сатиру откривамо, изобличавамо и жигошемо буржоазије града и села – да омету велико дело изградње социјализма. Али успехе, успехе истицати увек и пре свега.ˮ

  Наш јунак је на глави носио шубару, а капа шајкача постала је обележје државних непријатеља, војске и сеоске буржоазије.

  Погледајте видео:

   

  У оквиру пратећег програма изложбе, запутили смо се у Сремске Карловце и разговарали са Гораном Маравићем, истраживачем и колекционаром карикатура који у својој колекцији броји чак 2 милиона примерака. Одакле потичу његова интересовања која су преточена у двотомну историју југословенске карикатуре (у припреми и светске) сазнајте из нашег интервјуа.

   

  Изложба је отворена до 10. јуна 2021. године.

  Претражите сајт

  ×